Praktijk Emdr

EMDR
EMDR pas ik toe in mijn praktijk. Het is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring of gebeurtenis.

Weer stevig kunnen wortelen als een boom na een pijnlijke ervaring of trauma!

Dat kan een ongeluk zijn, een overval, een (postnatale) depressie, een traumatische bevalling, een heftige ziekenhuisopname, een plotselinge relatiebreuk, seksueel misbruik of een geweldsincident. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen die we als kind hebben meegemaakt die psychische klachten met zich meebrengen, kunnen hiermee effectief worden aangepakt, denk hierbij aan verwaarlozing, scheiding, verlies en pesten.

De herinnering aan deze nare ervaring(en) kunnen in onze hersenen niet goed zijn opgeslagen, ze moeten als het ware nog ‘verwerkt’ worden. Dit verwerken kan met EMDR, de traumatische gebeurtenis wordt weer een gewone herinnering zonder de heftige emotionele en lichamelijke
gevoelens die het eerder op kon roepen.

EMDR is ook toepasbaar bij fobieën en angsten en het is niet noodzakelijk dat dit begonnen is met een akelige ervaring. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rijangst, angst voor de tandarts, agorafobie (pleinvrees), hoogtevrees en angst voor spinnen, muizen of andere dieren.

Hoe werkt het?
De hersenen verwerken traumatische ervaringen anders dan gewone. Bij gewone ervaringen gaat de informatie van de zintuigen naar de hersenen, waar deze wordt geregistreerd en verwerkt tot een herinnering. Deze verwerking gebeurt normaal gesproken tijdens je slaap. Bij een traumatische ervaring waarbij erge angst een rol speelt, blijft de herinnering nog levendig bij je.

EMDR zorgt ervoor dat je hersenen de nog opgeslagen ervaring kan verwerken. Ik vraag daarbij je te concentreren op de vervelende gebeurtenis. Met mijn vingers ga ik voor je ogen op en neer en ik vraag je deze te volgen. Tussendoor vraag ik wat er in je opkomt, een gevoel, beeld of een gedachte, daar richt je dan vervolgens je aandacht weer op. Het tegelijk concentreren op het traumatische beeld en de toegediende stimuli in de vorm van geluid en beeld zorgen er voor dat de oorspronkelijke ervaring een herinnering wordt, zonder de heftige emotionele en lichamelijke gevoelens die het eerder op kon roepen.

Voor sommige mensen is het trauma zo heftig dat over de gebeurtenis praten hen tegenhoudt hulp te zoeken. Ook dan is EMDR effectief, met een aangepast protocol is het niet nodig details te vertellen over het trauma.

EMDR is heel effectief, het duurt ongeveer een half uur tot een uur per sessie. Soms is 1 sessie voldoende en soms heb je meer nodig, dat verschilt per persoon.

Wil je meer weten over EMDR of twijfel je nog of EMDR iets voor je is? Mail of bel me gerust voor meer informatie.