Werkwijze & methoden

Gehanteerde werkvormen en methodes:

Ik hou ervan om eerlijk en open te werken. Mijn kracht is het afstemmen en meevoelen met de ander, waardoor mensen zich snel op hun gemak voelen en daardoor begrepen voelen. Door mijn intuïtie en ervaring en door de methoden waar ik mee werk, kunnen we snel de diepte ingaan en tot de kern komen waar soms pijn en blokkades zitten en oude ballast. Door deze los te laten komt er letterlijk ruimte en kracht om weer verder te gaan.

Ik werk naast gesprekken voor inzicht ook met methodes als :

Vooral een combinatie van IEMT en opstellingen, maar gebruik ook Emdr, hypnose/regressie, NEI, emotionele healing, EFT, psych-k en veel oefeningen : zoals visualisatie, energie-, aardings-, ontspanning- en bewustzijnsoefeningen en mindfulness.

Hierbij uitleg van de gebruikte methoden :

EMDR pas ik toe in mijn praktijk. Het is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring of gebeurtenis.

 Weer stevig kunnen wortelen als een boom na een pijnlijke situatie of trauma.

Dat kan een ongeluk zijn, een overval, een (postnatale) depressie, een traumatische bevalling, een heftige ziekenhuisopname, een plotselinge relatiebreuk, seksueel misbruik of een geweldsincident. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen die we als kind hebben meegemaakt die psychische klachten met zich meebrengen, kunnen hiermee effectief worden aangepakt, denk hierbij aan verwaarlozing, scheiding, verlies en pesten.

De herinnering aan deze nare ervaring(en) kunnen in onze hersenen niet goed zijn opgeslagen, ze moeten als het ware nog ‘verwerkt’ worden. Dit verwerken kan met EMDR, de traumatische gebeurtenis wordt weer een gewone herinnering zonder de heftige emotionele en lichamelijke
gevoelens die het eerder op kon roepen.

EMDR is ook toepasbaar bij fobieën en angsten en het is niet noodzakelijk dat dit begonnen is met een akelige ervaring. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rijangst, angst voor de tandarts, agorafobie (pleinvrees), hoogtevrees en angst voor spinnen, muizen of andere dieren.

Hoe werkt het?
De hersenen verwerken traumatische ervaringen anders dan gewone. Bij gewone ervaringen gaat de informatie van de zintuigen naar de hersenen, waar deze wordt geregistreerd en verwerkt tot een herinnering. Deze verwerking gebeurt normaal gesproken tijdens je slaap. Bij een traumatische ervaring waarbij erge angst een rol speelt, blijft de herinnering nog levendig bij je.

EMDR zorgt ervoor dat je hersenen de nog opgeslagen ervaring kan verwerken. Ik vraag daarbij je te concentreren op de vervelende gebeurtenis. Met mijn vingers ga ik voor je ogen op en neer en ik vraag je deze te volgen. Tussendoor vraag ik wat er in je opkomt, een gevoel, beeld of een gedachte, daar richt je dan vervolgens je aandacht weer op. Het tegelijk concentreren op het traumatische beeld en de toegediende stimuli in de vorm van geluid en beeld zorgen er voor dat de oorspronkelijke ervaring een herinnering wordt, zonder de heftige emotionele en lichamelijke gevoelens die het eerder op kon roepen.

Voor sommige mensen is het trauma zo heftig dat over de gebeurtenis praten hen tegenhoudt hulp te zoeken. Ook dan is EMDR effectief, met een aangepast protocol is het niet nodig details te vertellen over het trauma.

EMDR is heel effectief, het duurt ongeveer een half uur tot een uur per sessie. Soms is 1 sessie voldoende en soms heb je meer nodig, dat verschilt per persoon.

Wil je meer weten over EMDR of twijfel je nog of EMDR iets voor je is? Mail of bel me gerust voor meer informatie.

IEMT lijkt op EMDR maar IEMT vind ik nog fijner werken. Het is een kortdurende snelle methode waarin je vervelende, ongewenste intense herinneringen gaat loslaten. Loslaten geeft snel een gevoel van ruimte. Met deze methode ga je terug naar het moment dat een gevoel, ervaring of gedachten zich sterk heeft vastgezet waardoor je ook het ‘onkruidzaadje’ eruit kunt halen. Iemt is ook in te zetten bij stress, verliesverwerking, preventie burn-out, angst en depressie, trauma en PTSS.

IEMT werkt door middel van de oogbewegingen en het denken aan de gevoelsherinnering. voor sommige mensen is het ook fijn dat ze niet inhoudelijk over het probleem hoeven praten.  

PSYCH-K® is een krachtige methode waarmee je overtuigingen, gewoonten, beperkingen, stress en blokkades snel en doelgericht om kunt zetten. Je herprogrammeert het onderbewuste d.m.v. balansen.

Een Balans is een eenvoudig proces bedoeld om een verbeterde relatie te creëren tussen beide helften van de hersenschors. Er zijn 2 verschillende balansen die ‘hele-brein-modus’ worden genoemd waardoor het onderbewuste de nieuwe krachtgevende overtuiging opneemt en ongewenste stress en/of innerlijke weerstand uit het systeem haalt. Dankzij de neuroplasticiteit van de hersenen ontstaan er  nieuwe verbindingen.

Wij leven veelal op de automatische piloot, onze overtuigingen zijn zelfs voor 90-95% onbewust. Wie kent het niet dat je je laten leiden door die negatieve innerlijke stem, hoe we ook ons best doen. Met psych-k kun je deze overtuigingen veranderen, waardoor je jouw leven veranderd.

Onze gedachten creëren onze werkelijkheid
– Bruce Lipton

Bruce Lipton heeft met moleculair onderzoek gezorgd voor een grote doorbraak. Hij toont aan dat wij mensen geen slachtoffer zijn van onze genen. Wij kunnen ons welbevinden namelijk beïnvloeden door onze gedachten, emoties en overtuigingen, of ze nu waar zijn of niet, positief of negatief, ze beïnvloeden de activiteit op genetisch niveau.

Dat wil zeggen dat het van groot belang is om onze gedachten, gevoelens en overtuigingen zo positief mogelijk te maken waarmee we de sleutel tot een gezonder en gelukkiger leven in handen hebben. En psych-k kan daarin ondersteunen.

De meeste methodes richten zich vooral op de bewuste geest en dat is ook goed om inzicht en bewustwording te krijgen maar ik werk vooral met het onderbewuste omdat oude pijn, negatieve gedachten en beperkende overtuigingen je blijven ondermijnen.

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat van concentratie en diepe ontspanning waarbij je toegang krijgt tot het onderbewuste. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.

Maar hoe kan hypnose nu zo krachtig werken bij pijn, depressie, stoppen met roken, afvallen, angsten, tinnitus ed. Met hypnose passeer je de kritische factor, waardoor je nieuwe positieve suggesties in het onderbewustzijn kunt vastleggen. In het bewuste deel zit je analytisch vermogen, je korte termijngeheugen, het maken van plannen maar in het onderbewuste zitten je emoties, gewoontes, verslavingen, vaste overtuigingen, creativiteit, persoonlijke ontwikkeling en het lange termijn geheugen.

Regressie : Vaak hebben psychische, lichamelijke of emotionele probleem een oorzaak die te vinden is in onverwerkte ervaringen uit het verleden. Met regressie kun je deze opsporen en veilig opnieuw beleven en alsnog verwerken. Omdat je hypnose gebruikt beleef je deze gebeurtenissen in (lichte) trance. Dit zijn veelal ervaringen uit het huidige leven, maar soms prenataal of zelfs uit een vorig leven. Jouw onderbewustzijn selecteert zelf in welk ervaringsgebied moet worden gewerkt.

Als onderdrukte emoties, gedachten en lichamelijke reacties zijn geuit, ontstaat er inzicht in wat er destijds is gebeurd en hoe jouw reactie hierop was. Oude overtuigingen en reactiepatronen zijn nog steeds in jou aanwezig ook omdat het onderbewuste je wil beschermen voor pijn. Maar nu kunnen deze overtuigingen/reactiepatronen je juist belemmeren en beperken. Hierna krijgen mensen vooral inzicht en nieuwe hulpbronnen ook door de suggesties die aangereikt zijn en komt er een positieve verandering.

Individuele opstelling

In de praktijk werk ik veel met opstellingen (zowel in de ruimte als op tafel). Opstellingenwerk is een therapeutische methodiek om meer inzicht te krijgen in een situatie of een probleem en zo blokkades kunnen oplossen waardoor energie weer gaat stromen en tussen mensen, in je relatie, op je werk, in je gezin, bij een doel en in je gezin van herkomst. In een opstelling kan ik mijn invoelende kant inzetten om meer bewustwording en inzichten naar boven te krijgen. Na een opstelling voelen mensen zich lichter en is er meer bewustwording en stroomt energie weer; het is een sterk helende techniek.

Wanneer kun je een opstelling doen :

– Als je de verbinding met jezelf of een ander wilt herstellen

– Als je last hebt van blokkades, patronen, gedachten die je steeds in de weg zitten en deze op wilt ruimen

– Als je je plek meer wilt innemen en wilt staan voor wie je bent

– Als je lastig los komt van een herhalend patroon die jouw groeiproces in de weg staat

– Als je inzicht wilt in onderliggende oorzaken van lichamelijk of psychische klachten

– Als je last hebt van spanning in je gezin of gezin van herkomst

– Als je meer in contact wilt komen met jouw doel en missie

– Onderzoeken waarom je een doel niet bereikt hebt

Het mooie van opstellingen is dat wat onzichtbaar is, zichtbaar wordt. Het geeft inzichten in wat er ‘onderhuids’ speelt.

Ook voor kinderen en pubers kan een opstelling veel inzicht geven en eindelijk laten zien wat ze al langer voelen.

NEI

Nei richt zich op de oorzaak van problemen waardoor er snel inzicht ontstaat en je een blokkade kunt loslaten als deze begrepen is. Je meet volgens een vast protocol met de biotensor om snel bij de oorzaak van een emotioneel probleem te komen. Met ademtechnieken kun je dan snel een blokkade loslaten. Het is een mooie methode die voor mij aanvullend werkt.